Let til tårer eller en følelse af at have en klump i halsen? Om grådlabilitet og stress
Forfatter: Sara Saxild, Manuvision kropsterapeut med speciale i chok og traumer
Gråd løser op for spændinger i kroppen
Vi oplever alle stress i løbet af livet. Symptomer på stress findes i mange former, og nogle af os vil opleve at få lettere til tårer – at være mere grådlabile i forbindelse med stress. Man kan sige, at gråd kan være en slags respons eller reaktion på stress.
Når vi er stressede, er vi nok mange, der kan nikke genkendende til, at vi presser os selv mere og mere for at nå den deadline, for at nå det ene og det andet, for at holde sammen på det hele. Jo mere stressede vi er, jo mindre får vi lavet. Og jo mere presser vi os selv. Vi bider tænderne sammen og spænder op. Nakken, skuldrene, kæberne, solar plexus. Og når vi lige slipper for en stund, når vi mærker en klump i halsen og tårerne måske presser sig på, så stopper vi dem. “Jeg har ikke tid til at græde nu – jeg kan give slip, når jeg er i mål.”
Måske tænker vi også, at tårer er et tegn på svaghed, måske skammer vi os endda over at græde. Her i indlægget kan du læse mere om, hvorfor vi kan opleve at have let til tårer – være grådlabile, når vi er stressede – og hvorfor du skal give plads til gråd og tårer, når du oplever stress. Gråd og tårer kan løse op for spændinger og forløse stress og give plads til en udvidelse i kroppen, gennem et dybere åndedræt, sukket.
Hvad er grådlabilitet?
Grådlabilitet refererer til en persons tilbøjelighed til at have let til tårer eller blive følelsesmæssigt påvirket med gråd til følge. Det er karakteriseret ved en tendens til at udtrykke følelser gennem tårer som respons på forskellige begivenheder, oplevelser eller påvirkninger. Nogle vil oplevet at “græde over ingenting”.
Hvorfor er jeg grådlabil og har let til tårer?
For mange af os kan gråd og tårer fungere som en slags ventil, som hjælper os med at udtrykke og bearbejde vores følelser. Der kan være flere årsager til, at vi bliver grådlabile. Grådlabilitet kan være et symptom på stress.
Usikkerhed og forandringer i livet kan aktivere grådlabilitet som en måde at håndtere vores følelser. Fx kan større forandringer på arbejdet eller i privatlivet føles som stress-faktorer og give os lettere til tårer. Det kan fx være, hvis du har skiftet arbejde, er blevet fyret, er gået fra din partner eller børnene er flyttet hjemmefra.
Men positive forandringer kan også virke stressende, fx hvis du er blevet forfremmet og har fået mere ansvar, skal arrangere en stor begivenhed i badmintonklubben, skal holde bryllup eller lignende.
Gråd, tårer og stresshormoner
Når vi græder, udskilles der stresshormoner gennem tårerne. Men kun når tårerne udløses af noget følelsesladet.
Der findes tre typer af tårer: De basale tårer, hvis funktion er at smøre og fugte øjet. Dernæst har vi de såkaldte reflekstårer, som vi oplever når der fx blæser lidt sand eller støv i øjet, og som øjet efterfølgende forsøger at fjerne og rense med tårer. Men når vi taler om gråd og stress, er det derimod de emotionelle tårer, vi oplever, når vi græder.
Forskning viser, at når vi græder emotionelle tårer, frigives der stresshormoner. Disse stresshormoner frigives ikke i samme grad ved reflekstårer eller basale tårer.
Når vi græder som en følelsesmæssig reaktion, kan det føre til frigivelse af stresshormonerne kortisol og adrenalin, som er en del af kroppens respons på stress.
Mange mennesker føler sig lettede og mere afslappede efter at have grædt, og på den måde kan gråd medvirke til at løse op for stress og spændinger, som vi har ophobet i kroppen.
Gråd og det dybe åndedræt gør dig mere nærværende
Når du oplever at få en klump i halsen, så giv dig selv lov at græde: Gråd kan også have en positiv effekt på dit mentale velvære. Gråden aktiverer det dybe åndedræt, især hulke-gråden, og gennem åndedrættet får vi kontakt til kroppen og til alle vores sanser. Det kan berolige os at blive nærværende, da det kan skabe en afstand til tankerne og følelserne, der kan være overvældende. Vi bruger vores sanser og kropslige fornemmelser til at blive nærværende. Når vi relaterer til det “nu” vi er i, bringer det ro i nervesystemet og mulighed for at se det hele fra et andet sted. Gråden giver os passage til den tilstand.
5 ting du selv gøre, hvis du er grådlabil
1. Hold dig fysisk aktiv:
Let motion kan hjælpe med at reducere stress i kroppen og gåture i naturen har vist sig gavnlig til at forbedre vores humør. Vær dog obs på, at for meget og hård motion kan have modsat virkning og øge stress-niveauet i kroppen. Overtræning, især når det kombineres med andre stressorer som arbejdspres eller søvnmangel, kan føre til forhøjede stresshormon-niveauer.
Jeg er tovholder på Manuvisions Stressforløb, hvor vi bl.a. fokuserer på stress-reducerende øvelser og træning, som hjælper kroppen og nervesystemet til at slappe af og give slip på stressen. Ring til mig på tlf. 3027 6023 eller send mig en mail på sara@sarasaxild.dk, hvis du er interesseret i at deltage på et hold.
2. Få nok søvn:
At få nok søvn er vigtigt for at kunne håndtere stress og regulere følelser og sindstilstande. Og det kan være nemmere skrevet end gjort – især hvis du oplever uro i kroppen og tankemylder, når du skal til at sove. Når kroppen er stresset, kan det nemlig være svært at falde til ro. Prøv at skabe gode sove-vaner. Tjek ikke telefon eller arbejdsmail efter aftensmaden. Gå i seng på helt faste tidspunkter hver dag – også i weekenden.
3. Spis sundt og varieret – og drik masser af vand:
At spise en sund og fiberrig kost kan hjælpe med at forbedre dit humør og reducere stress. Stress kan sætte sig i maven og have negativ indflydelse på vores fordøjelse. Stress kan give diarré, forstoppelse eller oppustet mave. En sund kost kan derfor medvirke til, at fordøjelsessystemet får bedre vilkår.
4. Sociale relationer og netværk:
At have et stærkt netværk af sociale relationer kan medvirke til, at du har større støtte til at håndtere stress og stress-symptomer som at være grådlabil. Det kan være familiemedlemmer eller venner, der giver en hjælpende hånd i det daglige, eller de gode venner eller veninder der inviterer dig med ud at gå en tur eller drikke en kop kaffe. Men det kan også være at støtte op omkring dig og hjælpe dig med at håndtere din stress – som og et sted hvor du kan dele, hvad der sker i dig.
5. Kropsterapi:
Kropsterapi kan hjælpe os med at forstå vores krop og reaktionerne fra vores nervesystem bedre. Hvis du oplever stress, kan du måske også nikke genkendende til symptomer som at have spændinger i nakken, spændinger omkring solar plexus og diafragma, tankemylder når du skal sove – og bare have svært ved at “komme ned i gear”, så batterierne aldrig rigtigt føles ladet op.
Behandling med kropsterapi hvis du er grådlabil og har stress
Hvis du tit får en klump i halsen eller oplever at være grådlabil pga. stress, kan det være, at du i en længere periode har gået og holdt på dig selv, presset dig selv til at yde mere, end du egentlig har haft ressourcer til. På et tidspunkt er der brug for at slippe det hold. Det kan opleves som et kollaps, hvor kroppen giver efter, hvor træthed, sorg, opgivenhed eller depression afløser det høje tempo, som stressen har. I kropsterapien arbejder jeg med at bringe nervesystemet tilbage i en harmonisk tilstand. Du vil sikkert opleve en større ro i krop og tanker efter behandlingen, og efterhånden vil det være en tilstand, du selv kan komme hen til igen. Noget af det mest essentielle i behandlingen er relationen til åndedrættet.
Når vi søger det dybe åndedræt, kommer vi i kontakt med vores følelser. Når vi græder, løsner vi spændinger, vores gråd er en form for slip i kroppen og en overgivelse. Gråden gør, at vi trækker vejret dybt og det beroliger os. Når vi ikke længere holder tilbage, men giver følelsen plads i kroppen, oplever vi frihed, åbenhed og en udvidelse af os selv. Det, der før føltes stort, farligt eller meget skamfuldt, kan opløse sig, når vi tillader den følelse at være der, have sit udtryk, og særligt at blive set og mødt der, bliver det ekstremt helende for os.
De fleste af mine klienter oplever at blive berørt over at mærke sig selv. Ofte skal der ikke mere til end en hånd på maven, før noget løsner op i åndedrættet og i følelserne. Når mine klienter tillader gråden at komme igennem, og tillader sig selv at være sårbare, er det tydeligt at der sker et skifte i rummet, hvor noget der kan føles virkeligt eller ægte, træder frem, et sted hvor modstanden er overvundet, vores forsvar lagt ned og noget andet, der kan spire frem. Det kan føles både skamfuldt, frygteligt og lettende at lade gråden få plads.
For at udvikling eller forandring kan finde sted i kropsterapien, er det vigtigt at opleve et tillidsfuldt rum, hvor vi ikke behøver at holde os selv.
Stressforløb i Manuvision-huset
Ønsker du større indsigt i, hvordan stress udspiller sig i din krop og dit sind, så du bedre kan forstå og håndtere dine stress-reaktioner?
Jeg underviser på Manuvisions nye Stressforløb, som er et oplagt supplement til kropsterapeutiske behandlinger. Forløbet er for små hold med 6-8 deltagere, og består af oplæg om stress og nervesystemet, mindfulness-øvelser, stress-sensitiv træning og reguleringsøvelser.
Næste forløb starter i marts 2024, og det strækker sig over 5 sessioner (10 timer i alt). Prisen er 2.500 kr.
Skriv til mig på sara@sarasaxild.dk eller ring til mig på tlf. 30276023, hvis du vil vide mere om forløbet.
Prøv en behandling med Manuvision kropsterapi
Kropsterapien er en holistisk måde at arbejde med krop, psyke og nervesystemet på, og gennem behandlingen er der mulighed for at få en større forståelse for sammenhængen mellem dine følelsesmæssige reaktionsmønstre og spændinger i kroppen.
Tryk på “book tid” og kom direkte over i min bookingkalender, hvor du kan booke en behandling.
Hvis du har spørgsmål inden behandlingen, så skriv til mig på sara@sarasaxild.dk eller ring til mig på tlf. 30276023.
Jeg behandler i lyse og rolige omgivelser i Manuvision Huset på Bernhard Bangs Allé 25., 2. sal, 2000 Frederiksberg.