Det knaser i nakken, når jeg drejer hovedet

Det knaser i nakken når jeg drejer hovedet. Behandling med kropsterapi
Kropsterapi i København

Forfatter: Sara Saxild, Manuvision kropsterapeut med speciale i chok og traumer

Om knaselyde i nakken: Det knaser i nakken, når jeg drejer hovedet

Min nakke knaser, når jeg drejer hovedet – hvorfor gør den dét?” Spørgsmålet faldt efter en træning, hvor vi bl.a. havde lavet nakkeøvelser for at strække nakken og holde musklerne smidige og stærke. Knaselyde i nakken der høres når man drejer hovedet, er normalt og noget, de fleste af os kender til. Faktisk knager og knaser kroppen over det hele, men ofte lægger vi mest mærke til knaselydene fra nakken og skuldrene, da de sidder tæt på vores ører.

Hvorfor knaser det i nakken?

Nakken består af mange små led, masser af ligamenter, muskler og nerver. De fleste mennesker oplever knaselyde eller knirkelyde, når de drejer hovedet.

Vi hører det særligt højt fra nakken, da den er tæt på ørerne, men det forekommer i hele kroppen og lydene stammer fra led, knogler og muskler. Når sener strækker sig i bevægelser, når ledbånd smutter over knoglefremspring, eller når noget af vævet er “klistret” sammen og i bevægelser løsner sig.

Knaselydene i nakken medfører sjældent smerter, og det er ikke farligt at have led, der knaser og knager. 

Imidlertid kan leddene godt blive ømme og stive, hvis de bliver overbelastede. Stivhed og ømme muskler i nakken kan være pga. muskelspændinger i nakken. Vi kan opleve spændthed i nakken fra stress, migræner eller ensformigt stillesiddende arbejde.

Spændte nakkemuskler og stress

Du kan mærke efter, hvordan din nakke har det lige nu. Måske er dine skuldre afslappede, fornemmelsen i nakken rolig, men det kan også være, at du kan mærke, at skuldrene er trukket op mod ørerne, eller at nakken føles mast sammen og stiv. 

Måske er din opmærksomhed mod knaselydene i nakken sprunget ud af, at du har forsøgt at løsne op i eller bevæge en spændt nakke eller ømme skuldre. Når vi har muskelsammentrækninger på bagsiden, i lænden, skuldre, nakken, så er der noget i os, der holder os tilbage.

Er vi pressede, stressede eller har angst, vil vi sikkert opleve at spænde op i nakken. Som en måde at holde sammen på os selv. Vi spænder op i kæberne for at klare os igennem noget, der er hårdt. De spænd har forbindelse til nakkens muskler, og vi trækker sammen i solar plexus, så vi ikke kan mærke os selv. Dette gør, at vi kan overhøre kroppens signaler om, at vi stresser systemet. 

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du ofte mærker, at det spænder op i nakken og skuldrene, eller du oplever stivhed i nakken, som bliver ved med at komme igen, så kan en behandling med Manuvision kropsterapi hjælpe dig til en større forståelse af dine mekanismer, der forårsager spændingerne. Behandlingen kan også løsne op i de spændte muskler og det omkringliggende bindevæv. Find en ledig tid her.

Hvis du har lyst til at lære dig selv bedre at kende, få løsnet op i kroppen- og få en større bevidsthed ind i dine kropslige mønstre, så er du velkommen til at træne med på mit træningshold i Manuvisionhuset på Frederiksberg. Læs mere om Manuvision træning her.

Nakkeøvelser: 4 øvelser der hjælper med at slappe af i nakken

I videoen herunder viser min kollega hos Manuvision, Torben Svendsen, 4 øvelser til nakken, som kan give dig en oplevelse af større bevægelsesfrihed. Prøv øvelserne, hvis du har spændinger i nakken, har nakkesmerter, spændingshovedpine eller bare føler dig lidt stiv i nakken.

Prøv en behandling med Manuvision kropsterapi og få en større bevidsthed omkring dine spændinger i nakken

Kropsterapien er en holistisk måde at arbejde med krop, psyke og nervesystemet på, og gennem behandlingen er der mulighed for at få en større forståelse for sammenhængen mellem dine følelsesmæssige reaktionsmønstre og spændinger i kroppen.

Tryk på “book tid” og kom direkte over i min bookingkalender, hvor du kan booke en behandling. 

Hvis du har spørgsmål inden behandlingen, så skriv til mig på sara@sarasaxild.dk eller ring til mig på tlf. 30276023.

Jeg behandler i lyse og rolige omgivelser i Manuvision Huset på Bernhard Bangs Allé 25., 2. sal, 2000 Frederiksberg.

Kropsterapi i København, Manuvision kropsterapeut Sara Saxild