Behandling af et overbelastet nervesystem

Behandling af et overbelastet nervesystem med kropsterapi - få ro i kroppen
Kropsterapi i København

Forfatter: Sara Saxild, Manuvision kropsterapeut med speciale i chok og traumer

Et overbelastet nervesystem kan behandles gennem kropsterapi

Vores nervesystem spiller en afgørende rolle for, hvordan vi opfatter, reagerer på og interagerer med verden og indgår i relationer med menneskene omkring os.

Nervesystemet styrer en del af vores adfærd, følelser, sansning og kognition, og det påvirker vores evne til at tilpasse os og interagere med vores omgivelser. Når vi taler om et overbelastet nervesystem, er det den sympatiske del af nervesystemet, som gennem en længere periode har været på overarbejde, altså konstant aktiveret i en eller anden grad. Det vil sige, fornemmelsen af at være  lidt på vagt hele tiden.

Det er dog ikke sikkert at vi oplever det som noget unormalt. Måske er det en tilstand som vi har vænnet os til gennem lang tid. Måske helt fra vi var små og som derfor føles normalt. Så først når vi får sygdoms- og stress symptomer som smerter, svimmelhed, søvnforstyrrelse og uro i kroppen,  bliver vi opmærksomme på at noget i os er blevet overbelastet.

Hvad er et overbelastet nervesystem?

Vores nervesystem kan blive overbelastet af forskellige årsager, og overbelastningen kan påvirke os fysisk og mentalt. Når nervesystemet ikke får mulighed for at komme i ro, vil det på et tidspunkt blive overbelastet – vi løber tør for ressourcer, så at sige, og brænder ud. Længere tids overaktivering af den sympatiske del af nervesystemet (sympaticus) fører til stress-sygdom, angst, og andre problematikker som fx uro i kroppen eller en fornemmelse af en indre uro, smerter, søvnproblemer og fordøjelsesproblemer, hvis vi ikke kan nedregulere os selv. Måske er vi vokset op med voksne, der ikke kunne nedregulere deres nervesystem, og vi har derfor ikke lært det, eller vi kan have været ude for oplevelser i livet, der var så belastende for os, at det ikke er muligt selv at regulere os længere.

Når mine klienter kommer til mig med problematikker som stress, angst, uro i kroppen eller smerter i maven, oplever jeg ofte, at det er tegn på et overbelastet nervesystem. Behandling med kropsterapi hjælper, over tid, med at bringe et overbelastet nervesystem i balance. Ved at få adgang til åndedrættet, fortæller vi kroppen, og dermed nervesystemet, at vi ikke er i fare, og at det er ok at finde ro. Med et dybere åndedræt og opmærksomhed på åndedrættet, kan der skabes et større rum indeni, med plads til de følelser og den uro, der ellers opleves svært at være i. At kunne nedregulere sig selv, er målet med terapien, så klienten har mulighed for at agere i eget liv.  

Symptomer på et overbelastet nervesystem

Hvordan mærker jeg, at mit nervesystem er overbelastet? Et overbelastet nervesystem kan vise sig ved fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige symptomer. Jeg har klienter, der kommer med forskellige former for angst-problematikker, spændinger omkring solar plexus, uro i kroppen og dårlig søvn. Det kan også være, at man oplever stress og bekymringer og smerter i kroppen.

Ofte vil et overbelastet nervesystem føles som et kollaps; vi mærker udmattelse, træthed, smerter i kroppen, uro i kroppen eller benene, dårlig fordøjelse, tungt humør. Det kan også mærkes som angst, tvangstanker, sygdomsangst, stort behov for at kontrollere, søvnløshed og grådlabilitet.

Læs også: Hvordan beroliger man sit nervesystem?

Case: Behandling af en klient med et overbelastet nervesystem i alarmberedskab

En klient kom til behandling hos mig, da han døjede med angst og med rystelser i kroppen. Han havde lige mistet et nært familiemedlem, og nu var angsten for sygdom og for at dø, blusset voldsomt op. Han havde svært ved at mærke noget,  svært ved at mærke, at benene spændte op eller mærke sit eget åndedræt. Samtidig mærkede han godt angsten. Noget var forstyrret i hans egen perception af det indre. 
I behandlingen på briksen mærker vi sammen ind til de spænd, der ligger i hans hofter, og han mærker, at hofterne spænder op. Vi bruger tid på at åbne åndedrættet mere op, og da det sker, begynder hans krop at spjætte. Som om der er en modstand i åndedrætsmuskulaturen, mod at udvide mellemgulvet, så der kan komme mere luft ind.

Det viser mig, at hans krop og nervesystem er i alarmberedskab. Hans autonome nervesystem er i en kamp/flugt respons, selvom han ligger på briksen og føler sig nogenlunde afslappet.

Behandlingerne kom i hans tilfælde til at dreje sig om, at han skulle mærke ind i følelsen af de spænd, der var i benene. Når vi skaber forbindelse til os selv og de armeringer, der ligger i vores muskelpanser, så har vi mulighed for at ændre dem.

Min klient kunne mærke, at han var bange for at sige fra, og at han var bange for, at andre mennesker syntes, han var uelskelig, hvis han blev vred. Dette gjaldt også i relation til sin kæreste. Hos min klient gav det et overtryk inden i ham, at han ikke kunne udtrykke sin vrede, og det overtryk udtrykte sig så i høj grad som angst.

Denne klient holdt mange af sine følelser tilbage, især vreden, for at tilpasse sig de relationer han var i. Man kan sige, at hans nervesystem i en tidlig alder havde lært sig, at den bedste måde at beskytte ham fra fare på, var at holde sin vrede gemt væk. Han havde tidligt oplevet, at hans følelser ikke var blevet anerkendt af hans nære relationer, så hans nervesystem, eller hans autonome nervesystem, lærte, hvordan det var bedst at agere i den familie, for ikke at komme til skade eller blive afvist.

Det er vigtigt for vores overlevelse, at vi har en familie, der kan drage omsorg for os som børn, da vi ikke kan klare os selv. Derfor er vores autonome nervesystem hurtigt til at lære, hvordan vi skal gebærde os i vores familie, for ikke at blive forladt. Dette er vores ældgamle nervesystem, som vi ser hos alle pattedyr.

Det, der har virket for os som børn, virker ikke altid for os som voksne, især hvis der har været omsorgspersoner, der ikke har kunnet regulere deres nervesystem, og vi derfor ikke har lært det ad den vej. Det er for mange af os relevant at lære, hvordan vi selv regulerer vores nervesystem. Og her kan behandlinger med kropsterapi være en hjælp til at opnå en større kropsbevidsthed og derigennem åbne for nye muligheder.

Regulering af nervesystemet med kropsterapi

Behandling med kropsterapi kan være en stor hjælp til at lære at regulere dit nervesystem. Vi kan have brug for, at der står en terapeut med et reguleret nervesystem, så man som klient har bedre mulighed for at få hjælp til sin regulering af nervesystemet. Det handler om at lære at være i de følelser, der nu engang er, og trække vejret i det. At skabe plads inde i sig selv og få fat i den del af os, der ikke bliver kapret eller overmandet af følelser.

Prøv en behandling med Manuvision kropsterapi

Kropsterapien er en holistisk måde at arbejde med krop, psyke og nervesystemet på, og gennem behandlingen er der mulighed for at få en større forståelse for sammenhængen mellem dine reaktionsmønstre og dit nervesystem.

Tryk på “book tid” og kom direkte over i min bookingkalender, hvor du kan booke en behandling. 

Hvis du har spørgsmål inden behandlingen, så skriv til mig på sara@sarasaxild.dk eller ring til mig på tlf. 30276023.

Jeg behandler i lyse og rolige omgivelser i Manuvision Huset på Bernhard Bangs Allé 25., 2. sal, 2000 Frederiksberg.

Kropsterapi i København, Manuvision kropsterapeut Sara Saxild