+45 30 27 60 23

Få hjælp til eksamensangst - Find ro når du skal præstere til eksamen

Kropsterapi i København

Forfatter: Sara Saxild, Manuvision kropsterapeut med speciale i chok og traumer

Behandling af eksamensangst med kropsterapi i København

Når man oplever eksamensangst, aktiveres kroppens stressrespons, hvilket er en naturlig reaktion fra det sympatiske nervesystem. Det er kroppens måde at forberede dig på at kunne præstere noget ekstra. Det kan skærpe dig og styrke dig i en kortere periode.
Når den nervøsitet, der sidder i kroppen op til, at du skal præstere bliver for overvældende, så kan det opleves som angst, og føles umulig at være i. Det kommer til udtryk ved kropslige reaktioner som fx hjertebanken og svedige hænder. Det er muligt at lære at håndtere eksamensangst og få beroliget kroppen, så du kan finde ro og fokus, når du skal præstere.

Hele vejen gennem uddannelsessystemet bliver vi målt, vejet og vurderet gennem tests og eksamener. Et godt eksamensresultat kan åbne mange døre, og omvendt kan dårlige karakterer afskære os fra en drømmeuddannelse eller jobmulighed. Der kan derfor være meget på spil ved eksamener. Eksamensangst er en udbredt udfordring, som rigtig mange studerende oplever i forbindelse med eksamen eller andre situationer, hvor man skal præstere. Tanken om at skulle præstere – og præstere godt! – kan udløse angst og stress i en grad, som kan påvirke vores evne til at yde vores bedste. Og ofte starter eksamensangsten flere måneder før selve eksamen.

Hvordan kommer man af med eksamensangst?

Eksamensangst har et fysisk, kropsligt udtryk som vi i kropsterapien kan arbejde med. For at du kan finde ro i en presset situation som en eksamen, er det vigtigt at anerkende og acceptere, at din krop og dit nervesystem reagerer som det gør. Derved kan du lære at håndtere din eksamensangst. Det kan jeg hjælpe dig med gennem kropsterapi.

Få hjælp til din eksamensangst med kropsterapi – book en behandling her.

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er en form for præstationsangst, der opstår i forbindelse med eksamener eller andre test-lignende situationer som fx køreprøver, fremlæggelser eller jobsamtaler. De fleste mennesker oplever at blive nervøse og få lidt svedige håndflader, men for nogle kan angsten for eksamen blive så alvorlig, at man føler sig lammet på en måde, der påvirker ens evne til at præstere optimalt ved eksamener.

Det er simpelthen hele systemet der nedsmelter. Når vi oplever en situation som farlig, og ikke kan flygte eller kæmpe os fri, kan vi blive lammet. Vi kan også kalde det at fryse i situationen. Det er ligesom flugten og kampen, en måde at forsvare eller beskytte os på.
Når vi oplever stor reaktion på at skulle til en eksamen, er det muligvis fordi vi rammer ind i et traume vi har omkring det at præstere. At det er blevet farligt for os.

Symptomer på eksamensangst

Eksamensangst kan komme til udtryk og påvirke en persons krop og følelser på forskellige måder – og nogle kan opleve flere symptomer end andre. Eksamensangst kan bl.a. vise sig ved:

 • Fysiske symptomer, såsom hjertebanken, sveden, rysten/skælven, spændinger i kroppen, maveproblemer eller kvalme.
 • Negative tanker, bekymring, frygt, tankemylder, frustration, tristhed, panik eller følelsen af at miste kontrollen, overdreven kontrolbehov eller perfektionisme.
 • Problemer med at huske: Forringet hukommelse, problemer med at huske information, der normalt ikke er svær at huske. 
 • Manglende evne til at fokusere: Ude af stand til at koncentrere sig, let distraheret og følelsesmæssigt overvældet.
 • Prokrastination eller undgåelse af at studere eller forberede sig på eksamen.
 • Forstyrret søvn- eller spisemønstre.

Har jeg eksamensangst? Forskellen på angst og nervøsitet når du skal præstere

Selvom eksamensangst og nervøsitet kan have flere overlappende symptomer, er deres årsager og intensitet forskellige.

Det kan være svært helt at undgå nervøsitet til eksamen, da nervøsitet er en almindelig reaktion på en situation, der kan være udfordrende eller ukendt. Det kan føles som sommerfugle i maven, en lille følelse af spænding eller bekymring, men det påvirker normalt ikke vores evne til at præstere.

På den anden side kan eksamensangst opleves som mere intens og vedvarende, hvilket kan påvirke vores muligheder for at fungere normalt og præstere godt i eksamenssituationen.

Mens nervøsitet normalt er en kortvarig følelse, der kan komme og gå, kan eksamensangst vare længere og forværres over tid. Eksamensangst kan også være mere specifik for eksamenssituationen, mens nervøsitet kan forekomme i mange forskellige situationer.

Kort sagt, mens nervøsitet er en almindelig og normal reaktion på udfordrende situationer, er eksamensangst mere intens og kan have en negativ indvirkning på vores evne til at præstere godt i eksamenssituationer.

Hvorfor får man eksamensangst?

Karakterræs, presset fra omverdenen, præstationsangst eller perfektionisme: Årsagerne til eksamensangst kan variere fra person til person og kan være komplekse og individuelle. Eksamensangst kan føre til en strøm af negative tanker og bekymringer om ens evner, frygt for at fejle eller blive ydmyget. Dette kan føre til et negativt selvbillede og yderligere forværre eksamensangsten. 

Her er nogle af de mest almindelige årsager til eksamensangst:

 • Frygt for at mislykkes eller ikke opnå de ønskede karakterer
 • Høje forventninger fra familie, venner, studiekammerater eller samfundet generelt
 • Tidligere negative oplevelser med eksamener eller test (fx klappen gik ned)
 • Perfektionisme (fx følelsen af at være uforberedt eller ikke have styr nok på stoffet, frygt for at fejle eller skuffe andre)
 • Præstationsangst og frygt for at blive vurderet negativt eller bedømt af andre
 • Presset fra studier eller karakterkrav, der kan føre til overdreven stress og angst
 • Sociale eller kulturelle forventninger, der kan forstærke følelsen af præstationsangst

Når klappen går ned - en eksamensklassiker

Når “klappen går ned” og man pludselig ikke kan huske noget, kan det skyldes en overaktivering af det sympatiske nervesystem og en underaktivering af det ventrale vagale nervesystem.

Når vi oplever stress, kan vores krop reagere ved at aktivere en kamp-flugt respons, som mobiliserer vores ressourcer til at kæmpe eller flygte fra situationen. Dette kan betyde, at blodtilførslen til frontallappen i hjernen reduceres, da blodet i stedet sendes til de store muskler i kroppen for at forberede os på at kæmpe eller flygte.

Frontallappen i hjernen er ansvarlig for vores evne til at tænke, planlægge og huske information, og når blodtilførslen reduceres, kan det påvirke vores evne til at bearbejde information og huske det, vi har lært.

Behandling af eksamensangst med kropsterapi

I behandlingen vil vi arbejde med at mærke hvordan angsten fornemmes og opleves i kroppen. Blive opmærksom på og bevidst om, hvad der sker kropsligt, opleve at det er muligt at se det fra et andet sted i sig selv.

Vi kan træne ikke at blive “taget” af angstfølelsen. Når åndedrættet får plads, er det muligt at berolige sit nervesystem ved bevidst at tage dybe vejrtrækninger. At få bevidsthed ned i kroppen når vi stresser op, kan hjælpe os til at være med de kropslige reaktioner, uden det skaber mere angst. At acceptere hvordan det er inde i kroppen lige nu, hvilke reaktioner der er, hvilke tanker, sansninger og følelser vi oplever, gør det muligt at stå med sig selv, selvom den indre storm raser.

Du får øvelser til at hjælpe dig med at kunne håndtere eksamensangsten, det kan både være meditation, groundingøvelser til at skabe jordforbindelse når angsten kommer (det kan både være vejrtrækningsøvelser og kropslige øvelser) samt mentale øvelser til at arbejde med ikke at blive taget med af dine tanker.

Har du spørgsmål til, hvordan jeg kan hjælpe dig med at lære at håndtere eksamensangst, er du velkommen til at kontakte mig på tlf. 3027 6023 eller sara@sarasaxild.dk.

Læs også: Behandling af et overaktivt nervesystem

Behandlingsforløb og gruppesessioner

Et behandlingsforløb med fokus på eksamensangst kunne fx bestå af 5 behandlinger hver 14. dag, afhængigt af dine behov. Jeg anbefaler at begynde behandlingen i god tid inden eksamen.

Jeg tilbyder også gruppesessioner, hvor du kan deltage sammen med andre personer, der har samme udfordringer som dig. Disse forløb tilbyder jeg sammen med en anden kropsterapeut. I gruppesessionerne vil vi arbejde med:

 • Kropslig træning der er tilrettelagt for mennesker med angstproblematikker

 • Meditation eller mindfulness, hvor vi arbejder med at bringe opmærksomhed ned i kroppen, og fornemmelsen af at være med sig selv. Det er forskellige mindfulness metoder, vi vil introducere, så du kan finde den metode der taler til dig.

 • Psykoeducation, undervisning i eget nervesystem

 • Deling eller udveksling, vi holder et åbent rum for at det er muligt at dele omkring sig selv og sin situation, og det du oplever, uden det bliver bedømt eller kommenteret.

 

Send mig en mail på sara@sarasaxild.dk eller ring til mig på tlf. 3027 6023, hvis du har spørgsmål til behandlingsforløbene eller hvornår det vil være mest optimalt for dig at begynde behandlingen i forhold til dine kommende eksamener.

Book tid til behandling af eksamensangst i København

Tryk på “book tid” og kom direkte over i min bookingkalender, hvor du kan bestille en behandling. 

Du er velkommen til at sende mig en mail på sara@sarasaxild.dk eller ringe til mig på tlf. 3027 6023, hvis du har spørgsmål til behandlingen med kropsterapi. 

Behandlingen foregår i lyse og venlige omgivelser i Manuvision Huset på Bernhard Bangs Allé 25, 2. sal, 2000 Frederiksberg.

Kropsterapi i København, Manuvision kropsterapeut Sara Saxild